Friese Preventieaanpak

Regionaal channel

Activiteit

26 januari 2023: Uitnodiging inspiratiesessie 'Gezond leven'

Locatie: Sûnenz, Burgemeester Wuiteweg 140B, 9203 KP Drachten
Datum: 26 januari 2023
Tijd: 14:00 tot 17:15

Samenwerken aan gezond leven voor lyts, jong, grut en wiis
Een ongezonde leefstijl (roken, ongezonde voeding, onvoldoende bewegen en alcoholgebruik) is de afgelopen jaren uitgegroeid tot de grootste veroorzaker van ziekte in Nederland (de ‘leefstijl-epidemie’), met 35.000 doden en negen miljard euro aan zorguitgaven per jaar. Ongezond gedrag is verantwoordelijk voor 20 procent van de totale ziektelast.

De coalitie 'Gezond leven'
De toegevoegde waarde van de Friese Preventieaanpak ligt voornamelijk in het bundelen van alle kennis en ervaring én het maken van verbinding. Daarbij wordt ingezet op WETEN wat werkt, DELEN wat werkt en DOEN wat werkt. Binnen de Friese Preventieaanpak is de coalitie 'Gezond leven' gevormd. Deze coalitie richt zich, vanuit de leefstijlprogramma's Nuchtere Fries, Rookvrije Generatie Fryslân en Nuchter over Gewicht op de drie thema's roken, alcohol, gezond gewicht, en op het thema vitaal ouder worden onder de noemer Fitaal Wiis. 

Houdt u zich als professional bezig met het thema leefstijl en bent u benieuwd wat de coalitie ‘Gezond leven’ voor u kan betekenen in uw werk? Kom dan op donderdag 26 januari 2023 (van 14:00 tot 17:15 uur) naar de inspiratiesessie 'Gezond leven'. 

Locatie: Sûnenz, Burgemeester Wuiteweg 140B, 9203 KP Drachten. 

 

HET DOEL
Tijdens deze bijeenkomst willen we u graag kennis laten maken met de coalitie ‘Gezond leven’ en de vier leefstijlprogramma’s die daar deel van uitmaken. Laat u daarnaast inspireren door de actualiteiten op het gebied van alcoholpreventie, tabaksontmoediging, gezond gewicht en vitaal ouder worden.

 

VOOR WIE
Deze inspiratiesessie biedt interessante inzichten en handvatten voor o.a. beleidsadviseurs van Friese gemeenten, JOGG-regisseurs, professionals vanuit welzijnsorganisaties, onderwijs en alle anderen die geïnteresseerd zijn in leefstijlthema’s.

 

HET PROGRAMMA
14:00 uur          -          Inloop

14:15 uur          -         Opening: 'Gezond leven voor iedereen!'
U wordt tijdens de plenaire opening meegenomen in de inhoud van de coalitie, de rol van de programma's en de planning van 2023. Ook zullen een aantal betrokken Friese inwoners en professionals vertellen op welke manier zij succesvol aan één van de thema's werken. Voor lyts, jong, grut en wiis!

15:00 uur          -          Deelsessies | Ronde 1 (Keuze uit vier opties)
1. Nuchter over Gewicht
Onze ambitie? Meer Friezen op een gezond gewicht! Om dit te realiseren is een integrale aanpak nodig met maatregelen en interventies die in samenhang worden ingezet. Tijdens deze deelsessie wordt u meegenomen in de geboekte successen en laten we zien welke ondersteuningsmogelijkheden, tips en tools er vanuit Nuchter over gewicht mogelijk zijn. Hoe maken we samen onze Friese ambities waar?

2. Fitaal Wiis
In deze sessie gaat u actief aan de slag met de vraag wat vitaal ouder worden inhoudt. Inbreng van ouderen zelf is daarin een essentieel onderdeel, en zal ook tijdens deze sessie centraal staan.

3. Nuchtere Fries
Regelmatig drinken van alcohol kan tot hersenbeschadiging, ziektes en alcoholverslaving (alcoholisme) leiden. Zo vergroot het drinken van 1 standaardglas alcohol per dag al het risico op borstkanker bij vrouwen. De overheid probeert problematisch alcoholgebruik tegen te gaan met regels en voorlichting. Tijdens deze deelsessie nemen we u graag mee in wat werkt op lokaal niveau. Er wordt o.a. een borrelkaart met interventies gepresenteerd. 

4. Rookvrije Generatie 
Een Rookvrije Generatie begint bij een rookvrije start van het leven. Worden de doelen van het nationaal preventieakkoord op dit gebied behaald? Waar zouden we in Fryslân nog extra op in moeten zetten en wat is daarvoor nodig? 
 

15:45 uur             -           Pauze

16:00 uur             -          Deelsessies | Ronde 2 (Keuze uit vier opties)
1. Nuchter over Gewicht
2. Fitaal Wiis
3. Nuchtere Fries
4. Rookvrije Generatie

16:45 uur             -           Afsluiting incl. gezonde borrel

AANMELDEN
Na het klikken op de groene button 'aanmelden' is uw aanmelding succesvol geregistreerd. Het agenda-item automatisch toevoegen aan uw agenda? Dit doet u door middel van het klikken op de drie puntjes rechts bovenin het agenda-item en het iCal bestand te downloaden. 

Deelnemers

U moet ingelogd zijn om te kunnen zien wie zich aangemeld heeft en/of om uzelf aan te melden.

Bent u nog niet geregistreerd op deze website? Registreren »