Friese Preventieaanpak

Regionaal channel

Vraag

27 juni 2022
Profielfoto van Nynke Andringa
Kwartiermaker

“Wie kent huisartsen of heeft voorbeelden van huisartsen in Friesland die binnen het sociaal domein actief zijn met armoede en schulden?”

Toelichting

"Dokter, zou u mij alstublieft geen medicijnen voor willen schrijven waarvoor ik moet betalen?"

Namens het Financieel Fit Fryslan netwerk neem ik deel aan het netwerk van de inspectie SZW 'Schoon schip maken; samen oorzaken van schulden aanpakken' en ik zit in de groep waar we de samenwerking met eerstelijnszorg en de burger centraal stellen. In dat overleg is het is het idee naar boven gekomen om huisartsen en ervaringsdeskundigen met elkaar in gesprek te brengen, o.a. over waar ze tegenaan lopen, hoe ze elkaar mogelijk kunnen vinden en welke andere organisaties daarbij een rol hebben. 

Ken je die huisartsen? Ken je voorbeelden? Laat het hieronder weten. Het geeft ons input voor de bijeenkomst!

Alvast bedankt!

 

Nynke Andringa

Motivatie

Zie bovenstaande

Werkgebied

Ik ben kwartiermaker bij Financieel Fit Fryslân, dit is een onderdeel (fiancieel gezond)  van de Friese Preventie Aanpak 

Het kwartiermaken doe ik samen met collega Astrid de Bue van Kade23 en in samenwerking met de steakholders van de verschillende sporen.

Mocht je meer wilen weten over die stakeholders en het plan Financieel Fit Fryslan klik hier 

Profielfoto van Ronald Wierstra
Strategisch Adviseur Gemeenten

@Nynke Andringa Heeft dit artikel te maken met het doel dat jullie beogen/is dit een aanleiding voor de samenwerking waar jij over schrijft?

Profielfoto van Silke Visser
Regisseur

Hallo Nynke,

Vanuit het Gebiedsteam zit ik in een kernteam zoals @Jet van Leeuwen hieronder beschrijft. Ik ken geen huisartsen die actief zijn binnen het sociaal domein. Dat wil niet zeggen dat we niet nauw samenwerken. Dat doen we zeker. In sommige gebieden hebben we naast kernteams (waar geen huisarts aansluit maar een medewerker van de praktijk) ook maandelijks overleg met huisartsen. Dit zijn overleggen die eerder alleen plaatsvonden tussen de thuiszorg en de huisartsen, wij zijn toen aangesloten om zo verbinding te maken en de burger goed te kunnen ondersteunen.

Mag ik vragen welk doel jullie beogen met dit idee?

Groet Silke

Profielfoto van Reina Catharina Denkers
Communicatiemedewerker

@Silke Visser: kun jij Nynke verder helpen?

Profielfoto van Jet van Leeuwen
Belangenbehartiging en adviseur huisartsenzorg

Hoi Nynke,
huisartsen zijn per definitie niet werkzaam binnen het sociaal domein, maar in het eerstelijns medische domein. Wel is het zeer wenselijk dat het sociale en medische domein beter verbonden worden. Overal in de provincie worden momenteel "driehoekteams" , "kernteams" en/of wijkgerichte netwerken ingericht waar het medische, het zorg en het welzijnsdomein elkaar vinden en met elkaar in gesprek gaan. Daar moet je gebruik van maken. Niet weer een nieuwe praatgroep gaan inrichten. We weten al lang dat goede schuldenaanpak ( en -preventie) mensen gezonder maakt en de gezondheidszorg dus ontlast. Ga hierover svp in gesprek met Mieke Hoekstra, Dokterszorg Friesland. Groeten, Jet