Friese Preventieaanpak

Regionaal channel

Vraag

21 november 2022
Profielfoto van Karin de Ruijsscher
Adviseur publieke gezondheid

“Welke Friese gemeente heeft al plannen voor het thema ‘Vitaal ouder worden' uit het Gezond en Actief Leven Akkoord? Ik ben op zoek naar concrete voorbeelden.”

Motivatie

Toelichting

https://fpa.1sociaaldomein.nl/?file=25144&m=1663764509&action=file.download

Onlangs is in de Bestuurscommissie Gezondheid (lees: bestuur GGD Fryslân gesproken over het rapport  Vitaliteit in de derde levensfase. Een opgave voor de publieke gezondheid. De aanwezige wethouders hebben deze visie omarmd. Dit betekent dat we in het preventiebeleid niet uitgaan van kwetsbaarheid, maar dat we vitaliteit willen bevorderen en behouden. Een positieve maar reële beeldvorming helpt daarbij. Wij noemen dit het ‘waardeerperspectief’.

Wat boffen we dat ‘Vitaal ouder worden’ een thema wordt in het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) dat het Rijk, de gemeenten en de zorgverzekeraars waarschijnlijk in december gaan sluiten. Gemeenten ontvangen vanaf volgend jaar ook meer financiën voor preventie, waaronder voor ouderen.

Profielfoto van Trees Flapper
Programmamanager

Karin, in de gemeente Sudwest-Fryslan zijn we dit jaar gestart met het programma Gezond ouder worden. Sosjaal en Sun maakt daar o.a. deel van uit. Je kunt me bellen.