Friese Preventieaanpak

Regionaal channel

Vraag

5 juni 2023
Profielfoto van Jesse David Marinus
Onderzoeker

“Welke inspirerende voorbeelden over duurzaamheid, de natuur en gezondheid in Fryslân kent u?”

Toelichting

In juli komen er een groep buitenlandse studenten naar Campus Fryslân in Leeuwarden om te leren over planetaire gezondheid: de invloed van de klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit op de gezondheid van de mens. In de twee weken dat ze hier zijn willen wij hun meenemen naar initiatieven die al plaatsvinden in Fryslân. Denk hierbij aan een lokale energiecooperatie, een groene strook door het dorp, een gezamelijke pluktuin, etc. Er zijn financiele middelen beschikbaar. 

Profielfoto van Laurine Lip-Wierda
Buurtwerker/welzijnscoach

Hoi Jesse,

Vanuit mijn buurtwerkersrol sluit ik aan bij het participatieoverleg van "eigen warmte Balk". https://eigenwarmtebalk.frl/

Daarnaast is er een onlangs een buurttuin inwonersinitiatief gestart: https://www.facebook.com/BuurttuinSleatWikel

Heb je iets aan bovenstaande?

Groetjes,
Laurine

Profielfoto van Marijke Teeuw
Teamcoach

In het dorp Wergea zijn verschillende initiatieven op het vlak van biodiversiteit, gezondheid en cultuur. Contactgegevens van verschillende werkgroepen en initiatieven kun je denk ik het best opvragen via perspektyfwergea@gmail.com. In de week van 19 juni organiseert Freonen fan Fossyl Fry Fryslan een week in het teken van duurzaamheid. Bouwe de Boer (naam las ik hieronder) is ook hier bij betrokken.

Profielfoto van Gea Herz
Regiomanager

Je zou Bouwe de Boer van Energiecoöperatie Akkrum/Freonen FossylFrij Fryslân kunnen benaderen, hij heeft een schat aan informatie over dit onderwerp.

Profielfoto van Andries Kroese
Andries Kroese
Bewoner

Grou2030 is een actieve club op het gebied van duurzaamheid, Bloeizone, gezondheid. Even googlen.

Profielfoto van Tjisse Brookman
Adviseur

Over verbinding met de natuur én als sociale activiteit én als bewegingsstimulering is er www.GezondNatuurWandelen.nl op de site staan alle locaties en aanvangstijden. Ook in Leeuwarden en omgeving lopen er enthousiaste groepen.